Ода за Битола

Битола,бабам БитолаТаму се живот живее…Ова мислење за убавиот и чесен стар град Битола на841 важи само кај македонците, туку и кај гостите од странство кои имаа можност да ја запознаат Битола. Еден од нив е Проф.д-р Петер Рау, директор на институтот за германско-македонски односи при Универзитетот Скопје, кој е исто така и почесен член на Здружението за македонско-германско пријателство и соработка Битола. Како израз на неговата љубов кон Битола напиша Ода за Битола.