Почитувани, Здружението за македонско-германско пријателство и соработка - Битола Ве поканува на еднодневна работилница за наставници по германски јазик на тема - ЗБОР И ИГРА ВО НАСТАВАТА ПО ГЕРМАНСКИ ЈАЗИК каде предавач ќе биде г-дин Тимо Брунке од Германија. Работилницата ќе се одржи на 27.04.17 (четврток) во Салата за промоции во НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола од 09.00 – 18.00 часот. Во прилог Ви праќам покана и пријава за семинарот. Доколку сакате да присуствувате на работилницата пополнете ја пријавата со Ваши податоци и потпишана и скенирана пратете ни ја на мејл zmgps@zmgps.org.mk најдоцна до 18.04.17. Учеството е бесплатно!!! Бројот на учесници е ограничен. Ве молам да ги информирате и останатите колеги и колешки кои се вработени во основно или средно училиште како наставници/професори по германски јазик.

783

Почитувани пријатели,

Добредојдовте на веб страната на Здружението за македонско-германско пријателство и соработка Битола, изработена по повод 20 годишниот јубилеј на Здружението. Во неа ке најдете голем број на информации за нашето здружение, за нашите цели и програми и резултатите за досегашното работење. Имено од 23.11.1996 па се до денес во Здружението се сплотија голем број на активности, од сите области на пријателството и соработката меѓу двата народа, македонскиот и германскиот. Почнувајќи од изложби, семинари, филмови, театарски претстави, културни и стопански соработки па се до воведување на германскиот јазик во голем број на основни и средни училишта и на факултетите во нашиот град се резултат на планот и програмата донесени на основачкото собрание.

д-р Валентина Илиева

претседател

20-jähriges Jubiläum

 

 

INITIATIVE FÜR ANERKENNUNG DER IN MAZEDONIEN AUSGESTELLTEN FÜHRERSCHEINE SEITENS DER BUNDESREPUBLIK Seit Jahren dauernden Anerkennungsprozess trotzt gemäß der Europäischen Union angepassten Regulativen für Führerscheinausbildung und Fahrerlaubnisprüfung, aufgrund dessen einige EU Länder, der in Mazedonien ausgestellten Führerschein, bereits anerkennt haben. Große Zahl der betroffenen Personen, die dadurch betroffen sind.