Омаж за Брамс во Офицерски дом- концерт кој долго ќе се памети

Здружението за македонско-германско пријателство и соработка од Битола во соработка со здружението Арс Ад Астра од Битола и со поддршка од Гете-институт од Република Северна Македонија, го одбележaa 125 годишниот јубилеј од смртта на композиторот Јоханес Брамс. Во концертот насловен како „Омаж за Брамс“, со учество во четирирачни состави настапија пијаниските Татјана Божиновска, Билјана Димовска, […]

Read More

HOMMAGE AN Brahms

HOMMAGE AN Brahms An diesem Donnerstag zollen wir einem der größten Namen der deutschen Musiktradition Tribut – JOHANNES BRAMS. Der Verein für mazedonisch-deutsche Freundschaft und Zusammenarbeit aus Bitola wird gemeinsam mit dem Verein ARS AD ASTRA und mit Unterstützung des Goethe-Instituts aus Skopje den 125. Todestag des Komponisten mit einem feierlichen Konzert begehen.    

Read More

работилница, литературно читање и изложба по повод јубилејната година од E. T. A. Hoffmann, Friedrich I. Barbarossa, Annette von Droste-Hülshoff, Karl May und Robert Bosch

Здружението за македонско-германско пријателство и соработка Битола ОРГАНИЗИРА работилница, литературно читање и изложба по повод јубилејната година од E. T. A. Hoffmann, Friedrich I. Barbarossa, Annette von Droste-Hülshoff, Karl May und Robert Bosch Пријавување до 15.10.2022 на електронската пошта zmgps@zmgps.org.mk Истражување, превод, подготовка и изработка на проекти од 16.10. до 30.11.2022 Доставување на готови проекти […]

Read More

Workshop „Umweltbewusstsein – Eколошка свест“

Здружението за македонско – германско пријателство и соработка од Битола по повод 25 годишнината од постоењето организира РАБОТИЛНИЦА на тема:   „Umweltbewusstsein – еколошка свест“   Учесници: Ученички и ученици од основните училишта „Елпида Караманди“, „Коле Канински“, „Тодор Ангелевски“ и „Гоце Делчев“   под менторство на: наставничките Билјана Митковска, м-р Елена Петков, м-р Симона Монавчева […]

Read More

Beitritt der EU / Пристап во ЕУ

Здружението за македонско – германско пријателство и соработка од Битола по повод 25 годишнината од постоењето Ве поканува на онлајн предавање на тема: BEITRITT der EU / Пристапување во ЕУ во изведба на ученици од Гимназијата „Јосип Броз Тито“ и Економското училиште „Јане Сандански“ Битола, во кое ќе имате можност да се запознаете со ЕУ, […]

Read More

Einladung an die DeutschlehrerInnen

Einladung an die DeutschlehrerInnen – Mitglieder der Gesellschaft für makedonisch-deutsche Freundschaft und Zusammenarbeit Bitola für die Mitwirkung in zwei Projekten:   1. Die Gesellschaft für makedonisch-deutsche Freundschaft und Zusammenarbeit organisiert mit Grund- und/oder Mittelschulen ein Workshop zum Thema  „Umweltbewusstsein“.    2. Die Gesellschaft für makedonisch-deutsche Freundschaft und Zusammenarbeit organisiert mit Schülern der Mittelschulen eine Diskussion zum Thema  […]

Read More

Stationenlernen zu Leben und Werk von Johann Sebastian Bach / www.apla.mk

Здружението за македонско-германско пријателство и соработка од Битола успешно спроведе онлајн работилница на германски јазик „Stationenlernen zu Leben und Werk von Johann Sebastian Bach“ ( Учење за животот и делото на Јохан Себастијан Бах). Во работилницата учествуваа 33 ученици од Средното музичко училиште кои го изучуваат германскиот јазик, три професорки по германски јазик активни членов […]

Read More