Предавање Професијата дипломат и нејзините предизвици

На 15.11.2018 година (четврток) свое предавање на тема: „Професијата дипломат и нејзините предизвици“ одржа заменикот амбасадор на Сојузна Република Германија, д-р Петер Шалер. По интересното предавање, гостите имаа можност да постават прашања или да дискутираат за предизвиците на дипломатијата во современиот свет. Кон галерија  

Read More

Грантот од Амбасадата на СРГ www.apla.mk

Најголемата тајна на економската моќ на Германија е стручното образование, рече заменик амбасадорот на Германија при посетата на Техничкото училиште во Битола Кабинетите по физика и практична настава – електроенергетика во Техничкото училиште ,,Ѓорѓи Наумов“ од Битола кои се опремени со грант од германската амбасада, денеска ги посети заменик амбасадорот на СР Германија во нашата […]

Read More

Во Битола одбележан Европскиот ден на јазиците www.setaliste.com.mk

Во Битола одбележан Европскиот ден на јазиците Здружението за македонско-германско пријателство Битола во соработка со НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола организираше презентација и работилница по повод „Денот на европските јазици“. На три различни места ученици имаа можност на креативен начин да се запознаат со изучување на англискиот, германскиот и францускиот јазик. Учениците кои успешно […]

Read More

НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола – Во Битола одбележан Европскиот ден на јазиците

НУУБ „Св. Климент Охридски“ – Битола во соработка со здружението за македонско-германско пријателство Битола организираа презентација и работилница по повод „Денот на европските јазици“- 26.09.2018 година. Денешната работилница што се одржа во Универзитетската библиотека „Св. Климент Охридски“ – Битола го поттикна интересот кај учениците за изучување на што е можно повеќе јазици зашто на тој […]

Read More

презентација и работилница „Денот на европските јазици”

Здружението за македонско-германско пријателство Битола во соработка со НУУБ „Св. Климент Охридски” Битола организира презентација и работилница по повод „Денот на европските јазици” во салата за промоции на Библиотеката на ден 26.09.2018 во 11.00 часот. На три различни места ученици ќе имаат можност преку креативен начин да се запознаат со изучување на англискиот, германскиот и […]

Read More

Работилница, литературно читање и изложба по повод  100-гидошнината од Hans Scholl, Helmut Schmidt, Gustav Klimt, Frank Wedekind и Peter Rosegger

Здружението за македонско-германско пријателство и соработка Битола  ОРГАНИЗИРА работилница, литературно читање и изложба по повод  100-годишнината од Hans Scholl, Helmut Schmidt, Gustav Klimt, Frank Wedekind и Peter Rosegger.  Пријавување до 13.09.2018 во просториите на ЗМГПС.

Read More

Конкурс за наставници по германски, англиски и француски јазик од основно училиште

Се повикуваат заинтересираните наставници по германски, англиски и француски јазик од Основно училиште да се пријават за учество  во проект на ЗМГПС – Битола за Европскиот ден на јазиците 26.09.18. Вашите пријави со податоци (име и презиме, училиште и одд. во кои предавате, телефонски бр.) ги очекуваме најдоцна до 25.06.18 на мејл zmgps@zmgps.org.mk.

Read More

IPS-Stipendium 2019/ИПС-стипендија 2019

Германскиот Бундестаг, им дава на младите луѓе можност ​за престој во траење од ​13​ седмици. За овој период, ​​кандидатите ќе се запознаат со германскиот парламентарен систем, со процесите на донесување политички одлуки и ќе стекнат практично искуство во областа на парламентарната работа. Стипендистите ќе бидат избрани од независна изборна комисија на Германскиот Бундестаг. Повеќе информации […]

Read More

Семинар Вокабулар, игри и литература во наставата по германски како странски јазик

Здружението за македонско-германско пријателство и соработка од Битола во соработка со Гете Институт ОРГАНИЗИРААТ еднодневен семинар за наставници по германски јазик на тема “Вокабулар, игри и литература во наставата по германски како странски јазик” на 03.12.2017 со почеток во 09.00 часот Хотел Капри (семинарска сала), Битола Предавачи на овој семинар ќе бидат проф. д-р Петар […]

Read More

НУБ Битола за нас „Збор и игра во наставата“

Здружението за македонско-германско пријателство соработка од Битола започна да ја реализира својата годишна програма. Меѓу првите активности е работилницата за професори по германски јазик на тема „Збор и игра во наставата“ чиј  реализатор беше г-дин Тимо Брунке од Штутгарт, Германија. На работилницата зедоа учество 22 професори по германски јазик од Битола, Прилеп, Охрид и Скопје. […]

Read More