Author Archives: zmgps

Einladung an die DeutschlehrerInnen 2021

Einladung an die DeutschlehrerInnen – Mitglieder der Gesellschaft für makedonisch-deutsche Freundschaft und Zusammenarbeit Bitola für die Mitwirkung in zwei Projekten: 1. Die Gesellschaft für makedonisch-deutsche Freundschaft und Zusammenarbeit organisiert mit Grund- und/oder Mittelschulen ein Workshop zum Thema “Umweltbewusstsein”. 2. Die Gesellschaft für makedonisch-deutsche Freundschaft und Zusammenarbeit organisiert mit Schülern der Mittelschulen eine Diskussion zum Thema […]

Read More

Ученици од Битола онлајн учеа за Бах на германски јазик / www.apla.mk/

Здружението за македонско-германско пријателство и соработка од Битола успешно спроведе онлајн работилница на германски јазик „Stationenlernen zu Leben und Werk von Johann Sebastian Bach“ ( Учење за животот и делото на Јохан Себастијан Бах). Во работилницата учествуваа 33 ученици од Средното музичко училиште кои го изучуваат германскиот јазик, три професорки по германски јазик активни членов […]

Read More

https://www.apla.mk/ Онлајн работилница на германски јазик за Бах

Здружението за македонско-германско пријателство и соработка од Битола во четврток, на 19 ноември, организира онлајн работилница на германски јазик, посветена на големиот  германски музичар Јохан Себастијан Бах.  Link

Read More

Aмбасадорот Герберих Ве информира преку видео порака за суштинското од Законот за доселување на стручна работна сила

Aмбасадорот Герберих Ве информира преку видео порака за суштинското од Законот за доселување на стручна работна сила. Поопширни информации може да се најдат на веб страницата на Амбасадата на СРГ.    Овде ќе ги најдете одговорите во врска со доселувањето на стручни лица и стекнување на работен однос во Германија според новиот Закон за доселување […]

Read More

23 години од формирањето на Здружението за македонско-германско пријателство

Со приредба на германски и македонски јазик, 70 ученици од 6 основни и средни училишта во Битола ја одбележаа 23 годишнината од постоењето на Здружението за македонско-германско пријателство во Битола. На свеченоста, Д-р Валентина Илиева професор по германски јазик и основач на здружението констатираше дека ако пред 23 години професијата професор по германски јазик беше […]

Read More

Здружението за македонско-германско пријателство од Битола прослави 23 години постоење (фото и видео)

Со приредба на германски и македонски јазик, 70 ученици од 6 основни и средни училишта во Битола денеска ја одбележаа 23 годишнината од постоењето на Здружението за македонско-германско пријателство во Битола.  Д-р Валентина Илиевска професор по германски јазик и основач на здружението констатираше дека „ако пред 23 години професијата професор по германски јазик беше загрозена […]

Read More

Работичница, литературно читање, изложба и презентација по повод јубилната година од Alexander von Humboldt и Clara Schumann

ЗМГПС Битола организира:  Работичница, литературно читање, изложба и презентација по повод јубилната година од Alexander von Humboldt и Clara Schumann Пријавување до 30.09.2019 во ЗМГПС Повеќе информации на флаерот>>>

Read More

Меѓународна парламентарна стипендија на Германскиот Бундестаг

Повик за Меѓународна парламентарна стипендија на Германскиот Бундестаг за 2020 г.  Повеќе информации на вебстраната на Германска Амбасада Скопје  www.bundestag.de/ips и прикачениот флаер. Апликациите се праќаат до 31. јули 2019 на мејл на Германска Амбасада Скопје(info@skop.diplo.de)

Read More

Јазичен пасош за учениците од ОУ„Гоце Делчев“ додели Здружението за македонско-германско пријателство од Битола (фотогалерија) www.apla.mk

Јазичен пасош за учениците од ОУ„Гоце Делчев“ додели Здружението за македонско-германско пријателство од Битола (фотогалерија) Здружението за македонско-германско пријателство и соработка од Битола денеска со креативна работилница намената за ученици го одбележа Европскиот ден на јазиците , којшто од 2001 година по предлог на Советот на Европа го слават 47 земји членки. Денешната работилница што […]

Read More