Category Archives: активности

https://www.apla.mk/ Онлајн работилница на германски јазик за Бах

Здружението за македонско-германско пријателство и соработка од Битола во четврток, на 19 ноември, организира онлајн работилница на германски јазик, посветена на големиот  германски музичар Јохан Себастијан Бах.  Link

Read More

Aмбасадорот Герберих Ве информира преку видео порака за суштинското од Законот за доселување на стручна работна сила

Aмбасадорот Герберих Ве информира преку видео порака за суштинското од Законот за доселување на стручна работна сила. Поопширни информации може да се најдат на веб страницата на Амбасадата на СРГ.    Овде ќе ги најдете одговорите во врска со доселувањето на стручни лица и стекнување на работен однос во Германија според новиот Закон за доселување […]

Read More

23 години од формирањето на Здружението за македонско-германско пријателство

Со приредба на германски и македонски јазик, 70 ученици од 6 основни и средни училишта во Битола ја одбележаа 23 годишнината од постоењето на Здружението за македонско-германско пријателство во Битола. На свеченоста, Д-р Валентина Илиева професор по германски јазик и основач на здружението констатираше дека ако пред 23 години професијата професор по германски јазик беше […]

Read More

Здружението за македонско-германско пријателство од Битола прослави 23 години постоење (фото и видео)

Со приредба на германски и македонски јазик, 70 ученици од 6 основни и средни училишта во Битола денеска ја одбележаа 23 годишнината од постоењето на Здружението за македонско-германско пријателство во Битола.  Д-р Валентина Илиевска професор по германски јазик и основач на здружението констатираше дека „ако пред 23 години професијата професор по германски јазик беше загрозена […]

Read More

Работичница, литературно читање, изложба и презентација по повод јубилната година од Alexander von Humboldt и Clara Schumann

ЗМГПС Битола организира:  Работичница, литературно читање, изложба и презентација по повод јубилната година од Alexander von Humboldt и Clara Schumann Пријавување до 30.09.2019 во ЗМГПС Повеќе информации на флаерот>>>

Read More

2019-2020

Zaedno vo Evropa. Novi idei vo nastavata po germanski jazik vo Bugarija i Severna Makedonija. “Gemeinsam in Europa. Neue Ideen für den Deutschunterricht in Bulgarien und Nordmakedonien”, Bansko 27.06. – 30.06.2019  Idiomi i izrazi vo nastavata po germanski jazik. „Redewendungen, Wendungen und Ausdrücke  im DaF-Unterricht“, Bitola 21.09.2019 Rabotilnica, Literaturno citanje, izlozba i prezentacija – Workshop, […]

Read More

Активности 1996-2016

АКТИВНОСТИ ОД 1996-2016 год Амбасадори Литературни читања Концерти име: Концерт на Белградскиот Квартет – Хорни Гете Институт – Дом на АРМ 05.03.1997 – Konzert des Quartets Horni aus Belgrad – Goethe Institut – Haus der Armee 05.03.1997 Слика https://zmgps.org.mk/1996-2000/2/2.html  Изложби Театарски претстави  Семинари Предавања Гости Божиќни прослави Донации Годишни прослави Volkstrauertag Работилници Градски часовник

Read More

Jugendgag

Нешто повеке за нашата печатена публикација: Брошура на ЗМГПС по повод 3 годишнината За нас во списанието Билов печатено од IIZ DVV Во списанието на Германската Амбасада за ЗМГПС Jugendgag 1 Jugendgag 2    JUGENDGAG Nr.3 24.11.2006 Jugendgag Nr.4 2007 Jugendgag Nr.5 Jugendgag Nr.6  Perspektiven des mazedonischen Personals bei den deutschen Gesundheitseinrichtungen    

Read More

2015-2016

1.Примена на моодле во наставата по германски јазик во Основните и средните училишта во Македонија – Moodleanwendung im DaF Unterricht in Makedonien Seminar 09.-10.05.2015 2. Божиќен концерт 11.12.2015 Женски хор КУД „Стив Наумов” – Битола и детски хор „Ѕвончиња” Weihnachtskonzert 11.12.2015 Frauenchor KUD “Stiv Naumov” – Bitola und Kinderchor„Dzvonchinja“ 3. Работилница, лит. читање и изложба […]

Read More