Category Archives: 2019-2020

https://www.apla.mk/ Онлајн работилница на германски јазик за Бах

Здружението за македонско-германско пријателство и соработка од Битола во четврток, на 19 ноември, организира онлајн работилница на германски јазик, посветена на големиот  германски музичар Јохан Себастијан Бах.  Link

Read More

Aмбасадорот Герберих Ве информира преку видео порака за суштинското од Законот за доселување на стручна работна сила

Aмбасадорот Герберих Ве информира преку видео порака за суштинското од Законот за доселување на стручна работна сила. Поопширни информации може да се најдат на веб страницата на Амбасадата на СРГ.    Овде ќе ги најдете одговорите во врска со доселувањето на стручни лица и стекнување на работен однос во Германија според новиот Закон за доселување […]

Read More

23 години од формирањето на Здружението за македонско-германско пријателство

Со приредба на германски и македонски јазик, 70 ученици од 6 основни и средни училишта во Битола ја одбележаа 23 годишнината од постоењето на Здружението за македонско-германско пријателство во Битола. На свеченоста, Д-р Валентина Илиева професор по германски јазик и основач на здружението констатираше дека ако пред 23 години професијата професор по германски јазик беше […]

Read More

Здружението за македонско-германско пријателство од Битола прослави 23 години постоење (фото и видео)

Со приредба на германски и македонски јазик, 70 ученици од 6 основни и средни училишта во Битола денеска ја одбележаа 23 годишнината од постоењето на Здружението за македонско-германско пријателство во Битола.  Д-р Валентина Илиевска професор по германски јазик и основач на здружението констатираше дека „ако пред 23 години професијата професор по германски јазик беше загрозена […]

Read More

Работичница, литературно читање, изложба и презентација по повод јубилната година од Alexander von Humboldt и Clara Schumann

ЗМГПС Битола организира:  Работичница, литературно читање, изложба и презентација по повод јубилната година од Alexander von Humboldt и Clara Schumann Пријавување до 30.09.2019 во ЗМГПС Повеќе информации на флаерот>>>

Read More

2019-2020

Zaedno vo Evropa. Novi idei vo nastavata po germanski jazik vo Bugarija i Severna Makedonija. “Gemeinsam in Europa. Neue Ideen für den Deutschunterricht in Bulgarien und Nordmakedonien”, Bansko 27.06. – 30.06.2019  Idiomi i izrazi vo nastavata po germanski jazik. „Redewendungen, Wendungen und Ausdrücke  im DaF-Unterricht“, Bitola 21.09.2019 Rabotilnica, Literaturno citanje, izlozba i prezentacija – Workshop, […]

Read More